Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 281


Kemény vagy puha matrac: melyiket válasszuk?

 Az, hogy milyen felületen alszunk éjszaka, nagymértékben meghatározza azt, hogy mennyire tudjuk kipihenni magunkat, és reggel mennyire ébredünk fitten, frissen. Gyakran felmerül azonban egy kérdés: kemény vagy puha matrac az ideális?

Sokan a kemény változatra esküsznek, mondván, hogy csak az tud kellő alátámasztást adni a gerincünknek, valójában azonban a válasz ennél sokkal árnyaltabb. Nem mindenkinek megfelelő ugyanis a kemény matrac, van, akinek érdemes inkább egy puhábbat választani. 

 

Mivel az igények nagyon sokszínűek, ezért mi is többféle típusú matracot kínálunk, amelyek a legváltozatosabb elvárásoknak is meg tudnak felelni. Legyen szó kemény, puha, vékony, vastag vagy esetleg ortopéd változatról, nálunk egytől egyig beszerezhetőek.

 

Mai írásunkban abban próbálunk segíteni, hogy mindenki el tudja dönteni, kemény vagy puha matracot használjon-e. Lássuk, hogy mit érdemes tudni erről a témáról!

 

A zavartalan alváshoz elengedhetetlen egy jó matrac

 

Abban, hogy sikerül-e zavartalanul – forgolódás és ébredés nélkül – átaludni az éjszakát, utána pedig frissen tudunk-e felébredni, sok tényező szerepet játszik, de ezek között az egyik legfontosabb a megfelelő matrac.

 

Ennek a kiegészítőnek az egyik legfontosabb feladata nem más, mint az, hogy megfelelően alátámassza a testünket, illetve hogy eloszlassa a súlyunkat, ezáltal csökkentve az úgynevezett nyomáspontokat.

 

Fontos az is, hogy a matracot kellően kényelmesnek érezzük, és hogy elnyelje a mozgást, ez utóbbi különösen akkor lényeges, ha párban alszunk. Ez esetben ugyanis, ha az egyikünk megfordul vagy felkel, akkor a mozgásával nem fogja zavarni a másikat a pihenésben.

 

Ha nem biztos benne, hogy megfelelő-e a jelenlegi matraca, akkor ezeket érdemes átgondolnia:

 

  • Jót tud aludni?

  • Ébredés nélkül végigalussza az éjszakát?

  • Kipihentnek érzi magát reggelente?

  • Nyak- vagy hátfájdalom nélkül ébred?

 

Amennyiben a válasza az, hogy nem, akkor érdemes megvizsgálni, hogy megfelelő-e a matraca.

 

Mi a különbség a kemény és a puha matrac között?

 

Tulajdonképpen a két típusú matrac között az a különbség, hogy a puhábbakat kényelmesebbnek érezzük, mivel azok jobban alkalmazkodnak a testünkhöz, illetve kisebb nyomást gyakorolnak a testrészeinkre.

 

Ezzel szemben a keményebbek kevésbé illeszkednek a testünkhöz, ennélfogva nagyobb nyomást gyakorolnak rá, viszont pont emiatt jobb alátámasztást nyújtanak a gerincünknek.

 

Egyik sem jobb vagy rosszabb tehát a másiknál, mindkettő lehet jó választás. Sőt, ma már kaphatóak olyan változatok is, amelyek kemények, ugyanakkor a kialakításuknak köszönhetően kényelmesek is. Ilyen az általunk kínált Clean habszivacs matrac is, amelyre 5 év garanciát adunk.

 

Kemény vagy puha matrac: kinek melyiket érdemes választani?

 

Általánosságban elmondható, hogy azoknak, akiknek a testsúlya eléri vagy meghaladja a 100 kg-ot, érdemes inkább keményebb matracot használni. Ugyanez igaz azokra is, akik szeretnek háton fekve aludni.

 

Azoknak viszont, akik 100 kg alatti testsúllyal rendelkeznek, jellemzően oldalt vagy hason alszanak, illetve akik izom- vagy ízületi problémákkal küzdenek, inkább a puhább matrac használata javasolt.

 

Látható tehát, hogy mind a kemény, mind pedig a puha matracok megfelelőek lehetnek attól függően, hogy milyen egyéni igényeink, szokásaink, illetve testi adottságaink vannak. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másik típusnál, egyszerűen csak más jellemzőkkel, előnyökkel rendelkeznek.

 

Amennyiben az ideális matracot keresi, amin kényelmesen és zavartalanul tud aludni, akkor a lehető legjobb helyen van, a webshopunk kínálatában ugyanis különböző kialakítású és vastagságú változatokat is talál.